Beeldscherm / Computer

Er is nog een categorie glazen die speciaal ontworpen is voor mensen die veel werk doen achter de computer: de beeldschermglazen.

Het beeldscherm geeft met de gewone leesbril vaak een probleem omdat het op een wat grotere afstand staat dan het leeswerk dat op het papier voor je ligt.

Met de veraf bril is het ook niet scherp en daardoor vermoeiend, omdat het scherm daarvoor eigenlijk te dichtbij staat.

Met een multifocale bril (veraf en lezen in één) is het beeldscherm ook lastig omdat u met een normale hoofdhouding door het veraf gedeelte naar het beeldscherm kijkt, wat niet goed scherp is. U kunt dit compenseren door het hoofd wat achterover te doen, zodat u meer door het leesgedeelte kijkt. Het wordt dan wel scherper, maar door de onnatuurlijke houding kunt u nek- en hoofdpijnklachten oplopen.

Daarom zijn er beeldschermglazen waarin bovenin een sterkte zit die geschikt is voor de tussenafstand, tussen veraf en lezen in. Onderin het glas zit de leessterkte. Zo kunt u met dit glas scherp zien op het beeldscherm zonder het hoofd achterover te kantelen, of trucs uit te halen met de stand van het beeldscherm, uw stoel, of de afstand tot het beeldscherm.

Het leeswerk dat voor u ligt kunt u ook nog lezen door de onderkant van het glas. Enig nadeel is dat het zicht in de verte met de bril op iets wazig is. Bij de modernste glazen kunt u ervoor kiezen om tot een meter of 4 scherp te kunnen zien. Bij de conventionele beeldschermglazen was dit maximaal ongeveer 1,5 meter.

Welk beeldschermglas u het beste kunt kiezen hangt af van uw individuele sterkte, en van uw werkzaamheden en wensen. Hierover adviseren wij u graag