Multifocaal

Een multifocaal glas bevat meer dan 1 sterkte, zodat er op alle afstanden scherp mee kan worden gezien. Als u naast een veraf bril ook een leesbril nodig hebt, kan dit worden gecombineerd in 1 bril, zodat u niet steeds hoeft af te wisselen tussen 2 brillen.

In een multifocaal glas zit bovenin uw veraf sterkte, en onderin uw leessterkte. Het veraf gedeelte loopt geleidelijk over naar het leesgedeelte, zodat u aan de buitenkant niet kunt zien dat er een leesgedeelte in zit. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar heeft ook als voordeel dat op iedere afstand scherp kan worden gezien, mits u door het juiste gedeelte van het glas kijkt.

In een multifocaal glas treedt naar de zijkant toe wat vertekening op. Dat geeft in het begin soms wat gewenningsproblemen. Dit komt doordat er meerdere sterktes in 1 glas zijn gecombineerd. Deze vertekening is niet helemaal te vermijden, maar men probeert met de modernste slijptechnieken de vertekening zoveel mogelijk te beperken.

Bij de allernieuwste multifocale glazen wordt dan ook rekening gehouden met de afstand van het brillenglas tot uw oog, de inclinatiehoek van de bril (hoe ver de bril ‘naar voren gekanteld is’), en de doorbuiging van het montuur. Door deze parameters mee te nemen in de berekening kan de vertekening nog meer worden beperkt.

Dat maakt het wennen aan het multifocale glas gemakkelijker.