enkelvoudig

Een glas waarin maar één sterkte wordt geslepen noemen we een enkelvoudig brillenglas.

Als u zonder bril slecht ziet in de verte maar juist wel goed dichtbij, bent u bijziend. Uw brillenglas krijgt dan een minsterkte.

Als u zonder bril juist goed ziet in de verte maar slecht kunt lezen is er sprake van verziendheid, en dan krijgt het brillenglas een plussterkte.

Een glas met een plussterkte heeft de meeste dikte in het midden, en een glas met een minsterkte heeft de meeste dikte juist aan de rand.

Als u een wat hogere sterkte hebt, zal het glas dikker worden. Het glas ziet er dan mooier uit als het dunner wordt gemaakt. Dat kan op 3 manieren.

  1. Door een ander, dunner glasmateriaal te gebruiken
  2. Ook kan met hetzelfde materiaal een dunner glas gemaakt worden door een andere manier van slijpen. Het glas wordt dan asferisch geslepen. Een ander voordeel van een asferisch glas is dat er minder vertekening (ook wel ‘sferische aberratie’ genoemd) in het glas optreedt door de sterkte bij recht vooruit kijken.
  3. Een kleiner glas wordt bij een hoge sterkte minder dik dan een groot glas. Hierop kan worden gelet bij het uitzoeken van het montuur.

Niet ieder glasmateriaal is geschikt voor ieder montuur. We maken onderscheid tussen mineraal (glas) en kunststof. Met name mineraal (glas) kan niet in iedere bril worden geslepen. Voorwaarde bij mineraal is dat het montuur een volledige rand om het glas heeft. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan kunststof en mineraal.

Kunststof is lichter dan glas (mineraal) en heeft daardoor een hoger draagcomfort. Daarnaast zal kunststof niet breken als de bril per ongeluk valt. Nadeel van kunststof is dat het krasgevoeliger is. Daarom worden kunststof glazen naast een ontspiegelcoating ook voorzien van een kras werende laag.

Minerale (glazen) glazen zijn een stuk zwaarder dan kunststof, en hebben het risico dat ze kunnen breken. Voordeel van mineraal is dat ze in hele hoge sterktes nog dunner kunnen worden geslepen dan kunststof.