Nachtlenzen

(Dreamlite/ortho-keratologie lenzen)

Met nachtlenzen corrigeer je je ogen ’s nachts om overdag goed te kunnen zien. Overdag draag je geen bril of lenzen. Hiermee heb extra voordelen als lensdrager; geen kans op lensverlies buitenshuis, droge ogen of stofjes achter je lenzen.

Hoe corrigeert een nachtlens je oogsterkte?

De sterkte van je oog wordt bepaald door de sterkte van je ooglens en de bolling van je hoornvlies. Je hoornvlies – dat bestaat uit zeer elastisch weefsel - is het voorste heldere gedeelte van je oog waarop je een contactlens kunt plaatsen.

Nachtlenzen

Een nachtlens past de kromming van je hoornvlies aan tot er een nul sterkte ontstaat. Dit proces duurt ongeveer zes uur. Wanneer je de lens na het wakker worden van je oog haalt, heeft de lens je hoornvliesvorm tijdelijk zo veranderd dat de oogsterkte nul is geworden. Je kunt dan de hele dag alles zien zonder lens of bril.

Veiligheid van nachtlenzen

De laatste jaren is de populariteit van nachtlenzen enorm toegenomen. Intensief onderzoek heeft de werking en toepassingsmogelijkheden van nachtlenzen steeds verder in kaart gebracht. Door toepassing van de digitale topograaf kan de vorm van het hoornvlies op een honderdste millimeter nauwkeurig worden gemeten. Bovendien zijn fabrikanten tegenwoordig in staat om nachtlenzen buitengewoon precies te maken. Door deze combinatie van onderzoeken en technische nauwkeurigheid is het veilig toepassen van nachtlenzen gegarandeerd.

Cornea topograaf

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?
Nachtlenzen zijn geschikt voor oogcorrecties van -0.50 tot -4.50 dioptrie en een cilinder van -2.25 dioptrie. Dus alleen een “min-sterkte’’ komt hiervoor in aanmerking.

Om te beoordelen of je ogen geschikt zijn voor nachtlenzen, doet onze optometrist een uitgebreid onderzoek aan je ogen. Hierna krijg je een op maat gesneden advies voor optimale oogcorrectie.

Droge ogen, allergieën
Nachtlenzen zijn zeer geschikt als je overdag moeilijk lenzen kunt verdragen door bijvoorbeeld droge ogen, irritatie of allergieën. Wanneer je overdag lenzen draagt verdampt je oog meer traanvocht. Tevens droogt het lensmateriaal zelf uit waardoor lenzen minder prettig aan kunnen voelen aan het eind van de dag. Nachtlenzen kunnen bij gevoelige of droge ogen een absolute uitkomst bieden.

Sporten
Sport je graag en regelmatig? Nachtlenzen zijn dan ideaal, omdat je zonder bril of lenzen kunt sporten. JE hebt geen hinder van stofjes of vuiltjes die onder je lens schieten. Geen zorgen over een lens die uitvalt op een cruciaal moment.

Kinderen
Nachtlenzen zijn zeer geschikt voor kinderen. Overdag kan je kind ongestoord spelen en in zijn ogen wrijven. Bovendien is er geen kans op verlies van de lenzen buitenshuis.

Extra voordelen nachtlenzen
Nachtlenzen hebben een gunstig effect op het remmen van de oogsterkte. Uit internationale studies blijkt dat bij het gebruik van nachtlenzen de oogsterkte minder snel achteruit gaat dan bij reguliere lenzen of een bril. Ook kun je ongestoord zwemmen, douchen en naar de sauna.

Zijn nachtlenzen gevaarlijk?
Nachtlenzen zijn bij correct gebruik veilig voor je ogen. Het materiaal van de lenzen laat extreem veel zuurstof door, wat zorgt voor een minimale belasting van je ogen.

Kan ik zomaar stoppen met nachtlenzen?
Ja, je kunt ineens stoppen het dragen van nachtlenzen. De vorm van je ogen is na een korte periode weer als voorheen.

Voorwaarden
Volg altijd de tips en instructies op van je contactlensspecialist, zodat je je nachtlenzen veilig kunt dragen. Wij informeren je graag over hygiëne, lensonderhoud en periodieke controles.

Meer informatie vind je in de folder “Myopie beheersing”

Contact
Heb je nog vragen over nachtlenzen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we adviseren je met plezier.