Kinderen en contactlenzen

Er heersen veel mythen over het gebruik van lenzen bij kinderen. Gedacht wordt vaak dat het kind eerst uitgegroeid moet zijn voor er over gegaan kan worden op lenzen. Het is echter zo dat er geen leeftijdsgrens zit aan het dragen van contactlenzen. Sterker nog, lenzen op jonge leeftijd kan zelfs voordelen bieden. Contactlenzen geeft kinderen de vrijheid om speels en actief te kunnen zijn zonder zorgen over het beschadigen van een bril, of last hebben van beslagen of vuile glazen. Soms kan het bij een kind onzekerheden wegnemen over het uiterlijk.

Het belangrijkste bij het dragen van lenzen op jonge leeftijd is motivatie. Zowel van de ouders als het kind. Om veilig lenzen te kunnen gebruiken is het juist omgaan met vloeistoffen, houders en hygienevoorschriften essentieel. Daarom komt bij jongere lensdragers ook meer verantwoordelijkheid bij ouders te liggen.

Welke lenzen zijn geschikt voor kinderen?

Eigenlijk zijn alle lenssystemen geschikt voor kinderen. Het is afhankelijk van de sterkte en hoe de lenzen gebruikt gaan worden, wat bepaalt welk systeem het meest geschikt is.
Wanneer het kind een minsterkte heeft en waarvan de verwachting is dat deze toe zal nemen adviseren wij het gebruik van nachtlenzen. Doordat de lenzen het huis niet verlaten kan de omgang met deze lenzen goed begeleid worden door de ouders. Het kind heeft overdag zorgeloos scherp zicht zonder een bril of lenzen en kan hierdoor normaal spelen en bijvoorbeeld zwemmen. Tevens worden er met nachtlenzen veelbelovende resultaten behaald in het remmen van de achteruitgang van de minsterkte (myopie beheersing).
Bij sommige oogvormen of sterkten zullen harde lenzen nodig zijn om het kind een optimale scherpte en ontwikkeling van de ogen te kunnen bieden.

Een zeer prettig systeem is het daglenssysteem, vanwege het gebruiksgemak en zeer laag vervuilings en infectierisico. Hierbij hoeft geen houder of vloeistof gebruikt te worden en aan het eind van iedere dag kan de gebruikte lens weggegooid worden.
Dit maakt het een zeer veilig en makkelijks systeem.